Φεστιβάλ Επιδαύρου 2013 με τη Μήδεια στην πρεμιέρα.

Το μεγαλύτερο θεατρικό Φεστιβάλ της χρονιάς, τα «Επιδαύρια», ζωντανεύει και φέτος εικόνες και λόγια ανάμεσα στα αρχαία ερείπια, από τις αρχές Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ η πολυαναμενόμενη "Μήδεια" με το Γιώργο Κιμούλη.

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι την έναρξη των φετινών «Επιδαυρίων» που για το καλοκαίρι του 2013 περιλαμβάνουν δύο αρχαίες τραγωδίες, ένα σατυρικό δράμα, δύο αριστοφανικές κωμωδίες και μια του Μενάνδρου, μια πειραματική παράσταση με αποσπάσματα των τριών τραγικών και σύγχρονης ποίησης και τέλος, μια παράσταση έκπληξη.

Το πρόγραμμα ανοίγει με την παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, με το Γιώργο Κιμούλη στον ομώνυμο ρόλο και αποκλειστικά ανδρική διανομή, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, στις την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου. Στη παράσταση, που διατηρεί μορφολογικά χαρακτηριστικά παραστάσεων της αρχαιότητας, παίζουν ακόμη ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Τάσος Νούσιας.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο γνωστός τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος αυτή τη φορά υπογράφει όχι μόνο τη μουσική, αλλά και τη σκηνοθεσία του αριστοφανικού «Πλούτου»[12 & 13/7], με πρωταγωνιστές την Αμαλία Μουτούση και τους Χρήστο Λούλη, Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επανέρχεται στην αρχαία ορχήστρα με τη «Σαμία» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη [19 & 20/7], ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Φάνη Μουρατίδη [26 & 27/7].

Το εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου [2 & 3/8] και τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου [9 & 10/8].

Το ΔΗΠεΘε Πάτρας ζωντανεύει στο αργολικό θέατρο τις Τρωάδες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή [23 & 24/8].

Στο κλείσιμο των Επιδαυρίων, η ουσιαστικά ερευνητική ομάδα Χώρος του Σίμου Κακάλα προτείνει μια πειραματική παράσταση βασισμένη σε σπαράγματα των τριών τραγικών και αποσπάσματα από το Σύσσημον του Νίκου Παναγιωτόπουλου [31/8].

Ξεφεύγοντας λίγο από τα αναμενόμενα, το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου περιλαμβάνει και μία έκπληξη που ακούει στο όνομα «Γκόλφω» με… υπεύθυνο το Εθνικό Θέατρο. Η λαϊκή τραγωδία του Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου θα ζωντανέψει για μία και μοναδική βραδιά στις 17/8, σε μια θεατρική γιορτή που θα συνδυαστεί με τις γιορτινές μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Μαρία Ζαμπέτη

Πληροφορίες - Εισιτήρια: www.greekfestival.gr