Τo τσιμπολόγημα του καναπέ

Τώρα που ο καιρός άρχισε να δροσίζει και η νύχτα ...πέφτει νωρίτερα, μαζευόμαστε όλοι λίγο πολύ στα σπίτια μας. Μετά από μια κουραστική μέρα τι πιο συνηθισμένο από το να αράξουμε στον καναπέ και να δούμε την αγαπημένη μας σειρά και συγχρόνως να τσιμπήσουμε και κάτι…

Τι είναι όμως αυτό το κάτι και πόσο αθώο είναι; Είτε βρισκόμαστε σε διάθεση χαλάρωσης και ξεκούρασης, είτε παρακολουθούμε με αγωνία τα διάφορα αθλητικά δρώμενα, ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να φάμε άλλη μια φορά ασυναίσθητα! Δεν είναι τυχαίο που πολλοί από εμάς βάζουμε κιλά μέσα στο χειμώνα, ακριβώς επειδή κινούμαστε λιγότερο και καθισμένοι στο σπίτι ίσως να τρώμε από χόμπυ και όχι επειδή το έχουμε πραγματικά ανάγκη!

Ας δούμε όμως τα πιθανά τσιμπολογήματα και πόσο παχυντικά είναι:

  • Ξηροί καρποί: καλύτερα να μιλήσουμε με νούμερα για να είναι πιο συγκεκριμένο το «σοκ».

1 αμύγδαλο = 1 κάσιους = ½ καρύδι = 9 θερμίδες

1 φουντούκι = 1 φυστίκι = 6 θερμίδες

Σκεφτείτε τα πόσα χωράει το μπωλ και κάντε τους υπολογισμούς σας.

  • Πατατάκια: το μεγάλο σακουλάκι μας δίνει περίπου 500 θερμίδες, οι οποίες μειώνονται κατά περίπου 100 αν είναι ψημένα και όχι τηγανισμένα ή αν έχουν λιγότερα λιπαρά.
  • Ποπ κορν: η μεγάλη συσκευασία έχει αντίστοιχα 500 θερμίδες. Αν το ετοιμάσουμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας το ελάχιστο δυνατό βούτυρο ή λάδι τότε μπορεί να γλιτώσουμε κάτι και να φτάσουμε τις 350…
  • Νάτσος: 1 μερίδα με τυρί (όπως αυτή στους κινηματογράφους) 350 θερμίδες.
  • Σοκολατάκια: 1 σοκολατάκι 10 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 50 θερμίδες. Αν μιλήσουμε για ολόκληρη τη σοκολάτα φτάνουμε στις 500 θερμίδες.
  • Μπύρα: 1 ποτήρι μπύρα = 100-150 θερμίδες
  • Αναψυκτικά: 1 ποτήρι αναψυκτικού (με ζάχαρη) = 100 θερμίδες.

Μεμονωμένα λοιπόν τα τσιμπολογήματα ίσως δεν είναι κάτι το εξωφρενικό σαν θερμιδική αξία. Η ποσότητα είναι αυτή που έχει περισσότερη σημασία. Ακόμα και αν η ποιότητα δεν είναι η ιδανική, δεν είναι απαγορευτικό να καταναλώνουμε ορισμένες φορές κάποια από αυτά τα εδέσματα, αρκεί να μπορούμε να συγκρατηθούμε και να μην κάνουμε υπερβολές!

Καλό είναι να καθόμαστε στον καναπέ έχοντας καταναλώσει το βραδινό μας γεύμα ώστε να μην προσπαθούμε να χορτάσουμε με τα τσιμπολογήματα! Επίσης, μια ιδέα είναι να μην κρατάμε το μπολ με τα σνακ πάνω μας, αλλά να το αφήνουμε σε απόσταση ώστε να χρειάζεται να ξεβολευτούμε για να το φτάσουμε…

Για να περάσουμε καλά και να χαλαρώσουμε δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζουμε όλες μας τις δραστηριότητες με φαγητό! Μια καλή ταινία και η καλή παρέα είναι αρκετά!

 

Δημητριάδου Κλειώ

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

*Ακόμα περισσότερες διατροφικές συμβουλές στο blog "Coach my diet"!