Σπιτικά παγωτά με λίγες θερμίδες και λιγότερες τύψεις!
Παγωτό χωρίς τύψεις γίνεται; Κι όμως γίνεται, ειδικά αν είναι σπιτικό! Η Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου βρίσκει και προτείνει συνταγές για σπιτικά παγωτά και μάλιστα με ποικιλία γεύσεων!
- Παγωτό γιαούρτι (Στέλιος Παρλιάρος)
Υλικά: 450 γρ. Γιαούρτι σακούλας
150 γρ. Κρέμα γάλακτος
150 γρ. Ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση: Βάζουμε τα υλικά σε παγωτομηχανή ή σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη και ανακατεύουμε κάθε μισή ώρα 5-6 φορές.
Θερμιδική αξία: Όλο το μίγμα είναι περίπου 700 γραμμάρια, δηλαδή 14 μπάλες. Στο σύνολο το παγωτό μας δίνει 1600 θερμίδες, δηλαδή 120 θερμίδες/ μπάλα.
Αν βέβαια αντικαταστήσουμε μέρος του γιαουρτιού και της κρέμας με προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τη ζάχαρη με κάποιο υποκατάστατο, τότε μπορούμε να μειώσουμε τη θερμιδική αξία στο μισό!
- Παγωτό βανίλια
Υλικά: 1 κουτί γάλα εβαπορέ Light
250 ml γάλα φρέσκο Light
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
Εκτέλεση: Καταψύχουμε για 2 ώρες τα γάλατα, βγάζουμε από την κατάψυξη και χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε και τη ζάχαρη και τη βανίλια και ξαναχτυπάμε.
Θερμιδική αξία: Το σύνολο του παγωτού μας δίνει 1100 θερμίδες και σαν ποσότητα είναι και πάλι 14 μπάλες, δηλαδή 80 θερμίδες/ μπάλα! Αν μάλιστα κάνουμε τις γνωστές μας αλχημείες με υποκατάστατο ζάχαρης τότε μιλάμε για 45 θερμίδες/ μπάλα! Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 γραμμάριο ζάχαρης = 4 θερμίδες.
- Παγωτό ροδάκινο
Υλικά: 6 ώριμα ροδάκινα
½ ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
½ ποτήρι γάλα εβαπορέ light
5 κουτ. Της σούπας ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ και στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη. Ανακατεύουμε κάθε μια ώρα για να «αφρατέψει».
Θερμιδική αξία: Στο σύνολό του αυτό το παγωτό αποδίδει 1000 θερμίδες και στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο μικρή η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη που δε χρειάζεται να κάνουμε και κάποια παρέμβαση. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με άλλα φρούτα! Είναι μια ιδανική ιδέα και για όσους έχουν παιδάκια.
- Παγωτό μπανάνα (Άκης Πετρετζίκης)
Υλικά: 4 μπανάνες
Εκτέλεση: Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και καταψύχουμε για 4 ώρες. Χτυπάμε έπειτα στο μπλέντερ και είμαστε έτοιμοι!
Θερμιδική αξία: Το παγωτό αυτό έχει όσες θερμίδες έχουν 4 μπανάνες, δηλαδή 480 θερμίδες!