Ψωµί σταρένιο χειροποίητο
Όταν η κόρη της Φοίβης παντρεύτηκε, κάθε βράδυ καλούσε τη μαμά της και τη ρωτούσε τι να μαγειρέψει για την την επόμενη μέρα.
Μέχρι που ένα βράδυ, αποφάσισαν να κάνουν τις συνομιλίες τους βιβλίο!
Αν μείνετε στο σπίτι, δείτε τι προτείνει η Φοίβη γι’ αυτό το weekend ;)
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
570 γρ. νερό
40 γρ. μαγιά ή 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό και το αλάτι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρις ότου γίνει λείο και δεν κολλάει στα χέρια μας και στα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και από πάνω μια κουβέρτα. Αφήνουμε τη ζύμη 1 ώρα σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσει. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και πλάθουμε φραντζόλες ή ατομικά μικρά ψωμάκια ή καρβέλια τα οποία τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας σε απόσταση το ένα από το άλλο.
Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, τα αλείφουμε με λίγο λάδι. Αφήνουμε τις φραντζόλες να φουσκώσουν ξανά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πριν τις βάλουμε για ψήσιμο, τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία. Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC ή 180oC στον αερόθερμο για 1 ώρα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει.
Τα ατομικά ψωμάκια χρειάζονται περίπου 30-45 λεπτά για να ψηθούν.
Φοίβη Χατζημανώλη