Welcome to Balboa ...Island! Ready to explore?

Ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο μας περιμένει στα τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα, με πολύ ...balboa! Το Balboa χρησιμοποιείται συνήθως ως όρος για να περιγράψει μια μίξη χορών που προέρχονται από τη Νότια Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια των '20s και '30s και αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο είδος χορού απ' αυτή την εποχή που ήταν το κλασσικό Balboa (που αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως Pure-Bal).

Ο κλασικός χορός Balboa είναι μια μορφή του Swing που ξεκίνησε ήδη από το 1915 και έγινε δημοφιλές στις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Χορεύεται σε κλειστή θέση για λόγους εξοικονόμησης χώρου, συνεπώς είναι ένας χορός που χρησιμοποιεί την πλήρη σωματική επαφή. Η τέχνη του Balboa βρίσκεται στην διακριτική επικοινωνία μεταξύ lead (καβαλιέρος) και follow (ντάμα), περιλαμβάνοντας μετατοπίσεις βάρους, τις οποίες συνήθως οι θεατές δεν μπορούν να διακρίνουν. Ως αποτέλεσμα, το Balboa θεωρείται περισσότερο ως "χορός του χορευτή" παρά "χορός του θεατή". Η ακριβής του προέλευση είναι ασαφής, αφού δεν υπάρχουν επαρκείς ιστορικές πηγές.

Το Balboa χορεύεται σε μεγάλη ποικιλία ρυθμών. Λόγω του βασικού βήματος που απαιτεί πολύ μικρό χώρο, το Balboa μπορεί να χορευτεί με γρήγορη μουσική (με περισσότερα από 300 beats ανά λεπτό) και με αργή μουσική (κάτω από 100 beats ανά λεπτό), παρέχοντας περισσότερο χρόνο για περίπλοκο footwork και παραλλαγές.

Ο "δάσκαλος"

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο ''Learn Balboa in a Day'', έτσι ώστε όλοι μαζί να ανακαλύψουμε τον κόσμο του Balboa που θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας στις 23 και 24 Νοεμβρίου. Ο φίλος και δάσκαλος του Balboa, Roland Eotvos θα επισκεφτεί την Ελλάδα για να μοιραστεί τις γνώσεις του μαζί μας! Ο Roland διδάσκει Balboa περισσότερα από τρία χρόνια στην Φρανκφούρτη. Μαθητής του Lindy Hop για οκτώ χρόνια και του Balboa για έξι, αποκαλεί τον εαυτό του swing-balboa addicted... Έχει επισκεφθεί δεκάδες camps/workshops ανά τον κόσμο (Η.Π.Α., Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρωσσία, Κανάριες Νήσοι, Ηνωμένο Βασίλειο). Πολλοί από εσάς μπορεί να τον θυμάστε από το δικό μας ''Ηappy Frankie 99''.

Η παρτενέρ του Roland θα είναι η αγαπητή φίλη, Ανθή Παπαγεωργίου.

Το workshop

Τα μαθήματα, μετά από συνεννόηση με τον Roland, θα απευθύνονται σε δύο επίπεδα: Beginners και Intermediate.
Για να μας βοηθήσετε να οργανώσουμε καλύτερα τα τμήματα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα μαθημάτων, χρειάζεται να έχουμε από αρκετά νωρίς μια ενδεικτική εικόνα των συμμετοχών. Γι' αυτό, για να εξασφαλίσετε θέση στο workshop θα χρειαστεί να πληρώσετε εξαρχής το χρηματικό ποσό.

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου
Beginners:
Αφορά σε αυτούς που δεν έχουν καμιά εμπειρία στο Balboa.
Ώρες Διδασκαλίας: 5 (συμπεριλαμβανομένου διαλείμματος)
Συνολικό Κόστος: 20€
Όσοι Beginners το επιθυμείτε, μπορείτε να παρακολουθήσετε και την επόμενη μέρα μαθημάτων (Intermediate level).
Συνολικό κόστος: 30€ και για τις δύο μέρες.

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου
Intermediate:
Αφορά σε αυτούς που ήδη γνωρίζουν το βασικό βήμα (up-hold, down-hold) και το come-around. Προαιρετικό το throw-out.
Ώρες Διδασκαλίας: 5 (συμπεριλαμβανομένου διαλείμματος)
Συνολικό Κόστος: 20€
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τμήμα των beginners για να ''φρεσκάρουν'' αυτά που ήδη ξέρουν μπορούν να το κάνουν με συνολικό κόστος: 30€ και για τις δύο μέρες.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στείλτε e-mail στο thebalboaworkshop@yahoo.gr με το ονοματεπώνυμό σας, το επίπεδό σας (ή τα επίπεδα) και αναφέρετε οποιαδήποτε εμπειρία έχετε στο Balboa (π.χ. δίωρο σεμινάριο πριν απο ένα χρόνο). Μπορείτε να δηλώνετε ως ζευγάρι ή και μόνοι σας. Στη συνέχεια θα λάβετε e-mail με πληροφορίες για το workshop και τον τρόπο πληρωμής.

Tο ''Learn Balboa in a Day'' δεν απευθύνεται μόνο σε Lindy Hoppers αλλά και σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τον χoρό. Ωστόσο, για τους Lindy Hoppers εξασφαλίσαμε δωρεάν ένα master class ''Transition from Balboa to Lindy''. Σας περιμένουμε!

Βασίλης Δημάς / Cumana dance