Και House και Dance!

Το HOUSE DANCE είναι ένα σύνολο χορευτικών στυλ, προερχόμενων από την CLUB κουλτούρα του Σικάγο και της Νέας Υόρκης. Τα κυριότερα στυλ περιλαμβάνουν τα Footworks, Jacking και Lofting. H δημιουργία αυτού του χορευτικού ιδιώματος αποδίδεται (όπως και το Hip Hop ) κυρίως στους Λατίνους και Αφροαμερικανούς, που ενσωμάτωσαν βήματα, ενέργειες και τρόπους κίνησης από τη δική τους χορευτική ιστορία.

Είναι ένας χορός κατά βάση αυτοσχεδιαστικός, που δίνει έμφαση σε γρήγορα και περίπλοκα βήματα με τα πόδια σε συνδυασμό με μαλακές και πιο "κυλιστές" κινήσεις με το σώμα. Στα βήματα του HOUSE DANCE βρίσκουμε πολλές επιρροές από άλλους χορούς όπως Capoeira, tap, jazz, bebop και salsa. H βασικότερη τεχνική, που αποτελεί και το θεμέλιο του HOUSE DANCING είναι το λεγόμενο Jacking. Είναι μία κίνηση προερχόμενη από το Σικάγο και εμφανίστηκε στις απαρχές της House μουσικής και χορού. Περιλαμβάνει την κίνηση του κορμού μπρος και πίσω, σαν να περνά ένα "κύμα ενέργειας" που ξεκινά από το κέντρο του σώματος και πυροδοτεί όλες τις άλλες κινήσεις ! Όλα τα βήματα ή αλλιώς "Footworks" θεωρείται ότι προέρχονται από αυτή την κυματοειδή κίνηση (Jacking) και από τον τρόπο που μεταφέρεται το κέντρο βάρους στον χώρο.

Όσον αφορά τη μουσική προσέγγιση, ο χορευτής προσπαθεί να διακρίνει και να αποδώσει την πολυρυθμία και τις λεπτές εναλλαγές της ενέργειας. Βασικό χαρακτηριστικό τηs House μουσικής είναι ότι ο τονισμός βρίσκεται στην "Άρση" ή αλλιώς "UpBeat". Αυτό δημιουργεί τόσο στον χορευτή, όσο και στον θεατή μια αίσθηση ελαφρότητας, που είναι κύριο χαρακτηριστικό αυτού του χορού.

Tο House dance συνεχίζεται στην Cumana (www.cumana.gr), με τα μαθήματα του Γιάννη Εμμανουηλίδη κάθε Σάββατο και ώρα 17:00 – 18:30.

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης ξεκίνησε σε μικρή ηλικία την εναχόλησή του με τον χορό μαθαίνοντας breakdance και ακροβατικά εδάφους. Στη συνέχεια φοίτησε στο επαγγελματικό τμήμα της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τεχνης και στην ιδιωτική σχολή “Ραλλού Μάνου”.

Mετά το πέρας των σπουδών του άρχισε να διδάσκει σύγχονο χορο στη Βαρκελώνη. Εκεί ήρθε σε επαφή με το house dance και το freestyle hip hop. Στη συνέχεια ταξίδεψε και έζησε στο Παρίσι όπου μαθήτευσε και να ανέπτυξε το στυλ και τις ικανότητές του δίπλα σε πρωτοπόρους χορευτές και δασκάλους της ευρωπαϊκής house dance σκηνής.

Eπιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξε πολλές σχολές και συνεργάστηκε με επαγγελματικές ομάδες σύγχρονου χορού “Ομάδα 5 – Κύπρος” και “Ομάδα – Αερίτες”. Ωστόσο, η κύρια ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια αποτελεί το house dance, συμμετέχοντας σε πολυάριθμα σεμινάρια στο εξωτερικό καθώς και σε διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις.