H καρέττα, εσύ και η Ζάκυνθος

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μια μοναδική εμπειρία που έζησα πριν λίγες μέρες στη Ζάκυνθο. Κολύμπησα με τις χελώνες Caretta caretta. Τόσο κοντά που μπορούσα σχεδόν να τις αγγίξω! Δεν το έκανα όμως, γιατί δεν ήθελα να ενοχλήσω την όμορφη και γαλήνια κίνησή  τους κάτω από το κύμα. Φόρεσα όμως μάσκα και παρατήρησα το αρμονικό κολύμπι τους καθώς και τον  τρόπο που ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Ένιωσα 10 χρονών, σαν να έβλεπα πρώτη φορά χελώνα. Κι όμως αυτή η φορά ήταν μοναδική, ξεχωριστή.

Οι Caretta caretta που βρίσκονται στον κόλπο  του Λαγανά είναι μεγάλης ηλικίας και βάρους. Αρκετά φιλικές με τους επισκέπτες, αποτελούν  must σε κάθε τουριστικό οδηγό για τη Ζάκυνθο. Κι όχι άδικα, στη Ζάκυνθο, οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, ωοτοκούν κυρίως στις παραλίες του Λαγανά, στο νότιο τμήμα του νησιού. Από συστηματικές μελέτες του Συλλόγου "Αρχελών"  τεκμηριώθηκε επιστημονικά ότι ο Κόλπος του Λαγανά αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό το 1999 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Η επαφή με τη φύση είναι αναζωογονητική και λυτρωτική καμιά φορά. Αρκεί να υπάρχει σεβασμός. Από το πώς προσέχω να μην πατήσω πάνω στις οριοθετημένες περιοχές της ωοτοκίας, μέχρι την απόσταση που πρέπει να κρατήσω από τη χελώνα στο στάδιο της παρατήρησης. Κάνοντας τον “χωροφύλακα” στο Μαραθωνήσι, "μάλωσα" μια παρέα από νεαρούς  Άγγλους  που κατά λάθος πέρασαν μέσα στην οριοθετημένη περιοχή. Κι όμως ζήτησαν συγνώμη και κάθισαν να διαβάσουν τις επιγραφές του Αρχελών. Πόσο χάρηκα! Κι εμένα με είχαν "μαλώσει" κάποτε στην Πορτογαλία, επειδή  είχα αφήσει ένα άδειο μπουκαλάκι στο κάθισμα μιας στάσης λεωφορείου. Κι από τότε έμαθα.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Αρχελών ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Παράλληλα,  διαθέτει διάφορα εθελοντικά προγράμματα. Ως εθελοντές θα εργαστείτε στη Ζάκυνθο, όπου ο Αρχελών εργάζεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999. Επίσης, στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Κορώνη και Λακωνικός Κόλπος) όπου θα προστατεύετε τις φωλιές από θηλαστικά όπως οι αλεπούδες και θα συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις του Περιβαλλοντικού Σταθμού στον Αγιαννάκη (Κόλπος Κυπαρισσίας). Σε ένα άλλο εθελοντικό πρόγραμμα που εξελίσσεται  στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσσαρά), θα συμβάλετε στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί με στόχο να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του και τέλος στο Κέντρο Διάσωσης θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε στην καθημερινή φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών οι οποίες έχουν τραυματιστεί.

Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής και αξίζει να δοκιμάσετε έστω και για ένα weekend!

Μαρία Τσιριμώκου