Weekend στο μαγικό Μέτσοβο

Μπορεί για την Αράχωβα να λένε πολλοί ότι είναι η Μύκονος του χειμώνα, όμως το Μέτσοβο χωρίς καμιά αμφιβολία είναι ο γραφικότερος, ο πιο παραδοσιακός οικισμός στην Ελλάδα. Το χωριό που έβγαλε τους πιο σπουδαίους Εθνικούς Ευεργέτες προσφέρει σήμερα μία ιδανική λύση για ένα εκδρομικό Σαββατοκύριακο, ή έστω... Παρασκευοσαββατοκυριακοδεύτερο(!), αφού θα χρειαστείς ένα τετράωρο από Αθήνα για να φτάσεις, ωστόσο η Εγνατία οδός διευκολύνει αρκετά το ταξίδι!   

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο συνδυάζει την εκπληκτική ομορφιά του τοπίου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Μία βόλτα στα γραφικά δρομάκια, στη πλατεία με τα μαγαζάκια που πουλάνε τα διάσημα τοπικά προϊόντα και στα υπόλοιπα αξιοθέατα του χωριού σε ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ υπάρχουν δύο χιονοδρομικά σε πολύ κοντινή απόσταση, ένα λίγο έξω από το Μέτσοβο και άλλο ένα στο Ανήλιο. Μία πολύ ενδιαφέρουσα κοντινή εξόρμηση είναι προς τη «Λίμνη του Μετσόβου», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που στη πραγματικότητα είναι η τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αωού. Αν είσαι τυχερός, το χειμώνα η λίμνη παγώνει και το τοπίο είναι πραγματικά μαγικό!

Το Μέτσοβο έχει τρομερή παράδοση στη παραγωγή πολλών προϊόντων, δύο όμως είναι αυτά που δε μπορούν να σ αφήσουν ασυγκίνητο! Τα τυριά και το κρασί! Το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα παράγει τα αυθεντικά μετσοβόνε, ένα καπνιστό τυρί με απίστευτη γεύση, και τη μετσοβέλα. Η παράδοση λέει ότι την αυθεντική γεύση των τυριών αυτών τη καταλαβαίνεις μόνο αν τα δοκιμάσεις επιτόπου, ώστε να μην επηρεαστούν από την αλλαγή κλίματος αν τα βγάλεις έξω από το χωριό! Στις μετσοβίτικες ταβέρνες μπορείς να δοκιμάσεις τα τυριά αλλά και όλες τις παραδοσιακές συνταγές, πίτες, λουκάνικα, κρεατικά και χυλοπίτες!

Πολύ διάσημο είναι εξίσου και το κρασί που παράγει το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, μπορείς μάλιστα να το επισκεφτείς και να παρακολουθήσεις όλη τη διαδικασία!

Στο Μέτσοβο τα ξενοδοχεία είναι συνήθως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες σε αντιμετωπίζουν ως μέλος της οικογένειας!  Ουσιαστικά δε μένεις σε ξενοδοχείο αλλά σ’ ένα μικρό πανδοχείο, όπου ο ιδιοκτήτης είναι ο μπαμπάς σου που σε συμβουλεύει για το εκδρομικό κομμάτι της ημέρας ενώ η γυναίκα του ως άλλη μαμά φτιάχνει μόνη της το πρωινό με παραδοσιακά και ντόπια υλικά, και θα φροντίσει να σκάσεις από το φαί πριν ξεκινήσεις τις εξορμήσεις!

Συγκριτικά με την Αράχωβα, το Μέτσοβο δεν έχει την έντονη νυχτερινή ζωή. Καφέ και μπαράκια φυσικά υπάρχουν, και μάλιστα είναι αρκετά αξιόλογα! Δεν θα σ αφήσουν να πας και για ύπνο από τις δέκα!  

Ισίδωρος Λοβέρδος 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ..ΩΡΕΣ  - ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ MΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 51 % ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ >> ΕΔΩ!